Narudžba i savjetovanje
099 593 70 50

Bol uzrokovana išijasom može varirati od umjerene do jake, osjetiti se u donjem dijelu leđa i stražnjici ili čak isijavati niz nogu i stopalo. Također se može pojaviti utrnulost. Ono što je zajedničko gotovo svim vrstama boli je da su vrlo uznemirujuće i također ograničavaju svakodnevni život. Srećom, postoje načini za ublažavanje boli kod išijasa ili čak potpuno izlječenje. Važan element u liječenju išijasa su lagane vježbe koje se mogu izvoditi i kod kuće.

Vježbe za išijas koje pomažu

Posebne vježbe za išijas mogu olakšati akutnu i kroničnu bol, a mogu se integrirati u svakodnevni život kao preventivna mjera kako se bol ne bi tako brzo vratila. Kod svih vježbi važno je: prestanite ako osjetite da se bol pogoršava ili ako se osjećate neugodno! Sljedećih šest vježbi za išijas pokazale su se učinkovitima u mnogim slučajevima; najbolje ih je raditi na podlozi za vježbanje ili sličnoj površini:

1. Za golubicu koja leži, lezite na leđa s desnom nogom podignutom pod pravim kutom. Sada podignite lijevu nogu i postavite vanjski gležanj na bedro desne noge. Sada povucite noge prema prsima. Ovo istezanje treba održavati nekoliko sekundi. Ponovite vježbu 10 puta.

2. Za golubicu koja sjedi, sjednite na pod i ispružite obje noge ravno ispred sebe. Sada uzmite desnu nogu i savijte je tako da joj gležanj bude iznad koljena lijeve noge. Sada se sagnite prema naprijed što više možete. Zadržite istezanje 15 do 30 sekundi i zatim promijenite stranu.

3. Tu je i golubica prema naprijed. Prvo kleknite i oslonite se na dlanove. Sada savijte desnu nogu i postavite je ispod gornjeg dijela tijela tako da potkoljenica dodiruje pod vodoravno u odnosu na Vaše tijelo. Sada se poduprite na podlaktice i potpuno ispružite ravnu nogu. Smireno udahnite i izdahnite nekoliko puta, a zatim promijenite stranu.

4. Za još jednu laganu vježbu istezanja, lezite na leđa s ispruženim nogama. Sada savijte desnu nogu i objema rukama uhvatite potkoljenicu. Povucite koljeno prema suprotnom ramenu. Zadržite se u ovom položaju oko 30 sekundi i zatim promijenite stranu.

5. Za istezanje kralježnice u sjedećem položaju prvo sjednite na pod ispruženih nogu. Sada savijte desnu nogu i postavite stopalo lijevo od lijeve noge, tj. s vanjske strane. Sada lagano okrenite tijelo udesno dok ne osjetite ugodno rastezanje. Zadržite nekoliko sekundi i ponovite ovu vježbu tri puta prije nego što promijenite stranu.

6. Istezanje bedara u stojećem položaju također može puno pomoći kod bolova u išijasu. Da biste to učinili, stanite uspravno, a zatim podignite desnu nogu. Idealno u razini bokova, ali prikladan je i niži kauč ili slično. Savijte stopalo tako da prsti pokazuju ravno prema gore. Sada se sagnite prema naprijed dok ne osjetite ugodno istezanje. Zadržite ovaj položaj 30 sekundi i zatim promijenite stranu. Svaka vježba za išijas trebala bi biti ugodna i bezbolna. Ako to nije slučaj ili se bol čak pojačava, prekinite vježbu. Ako niste sigurni, simptomi se ne popravljaju ili se često ponavljaju, savjetuje se konzultirati liječnika i/ili fizioterapeuta.

 

Vježbe koje biste trebali izbjegavati kod išijasa

Dok su vježbe za išijas i općenito vježbanje zdravi i također korisni za išijas, neke vježbe treba izbjegavati. One opterećuju tijelo i mogu posebno pogoršati bol kod išijasa:

 • vježbe za trbušne mišiće, posebno s ispruženim nogama,
 • istezanje donjih trbušnih mišića,
 • dizanje utega,
 • vježbe za noge,
 • čučnjevi,
 • skakanje ili vježbe koje uključuju skakanje.

Ostale mjere za ublažavanje išijasa

Mnoge male promjene u životu mogu ublažiti akutnu bol i dugoročno smanjiti probleme povezane s išijasom. To se odnosi na sljedeće mjere:

 • izbjegavati dugo sjedenje, kao i stajanje na jednom mjestu duže vrijeme,
 • paziti na ergonomsko sjedenje i ispravno držanje,
 • dovoljno vježbati i održavati/postići normalnu težinu,
 • paziti na prehranu
 • po potrebi uzimati dodatke prehrani,
 • koristiti lijekove protiv bolova i kreme kao što je Acuraflex.

No, nažalost, same vježbe za išijas i zdrav način života nisu uvijek dovoljni da se riješite dosadne boli od išijasa. Tada je preporučljivo pomoći si sredstvima koji pomažu i simptomatski i ljekovito. Posebno kombinacija Acuraflex kapsula s Acuraflex kremom djeluje protiv išijasa na više razina odjednom. Kapsule razvijaju svoju snagu unutar tijela, krema djeluje izravno tamo gdje bol počinje. Acuraflex proizvodi imaju analgetsko i protuupalno djelovanje te su prikladni za muškarce i žene svih dobnih skupina. Dostupni su i bez recepta.