Narudžba i savjetovanje
099 593 70 50

Bol u koljenu: simptomi, uzroci i mogućnosti liječenja

Zglob koljena je pod svakodnevnim opterećenjem. Tek kada osjetimo bol u koljenu ili kada je kretanje zgloba ili čašice koljena ograničeno, shvaćamo kako problemi s koljenom utječu na kvalitetu našeg života. Stoga se ne biste trebali mučiti s bolovima u koljenu! U većini slučajeva, uzroci boli u koljenu često su potpuno izlječivi ili barem znatno olakšani. To se čak odnosi i na osteoartritis zgloba koljena. Dijagnoza boli u koljenu i osteoartritisa u zglobu koljena može utjecati na ljude svih dobnih skupina.

Osim bolova u koljenu i zglobu mogu se javiti i simptomi kao što su slabost, ukočenost, problemi s istezanjem koljenskog zgloba, krckanje i pucanje koljena, kao i otok, crvenilo i osjećaj topline u zglobu.

U nastavku govorimo o najčešćim uzrocima boli u zglobu koljena kao što je npr. osteoartritis. Nakon toga, donosimo i informacije o raznim dijagnozama boli u koljenu.

Bol u koljenu: simptomi

Bol u koljenu ima mnogo lica. Bol može početi iznenada ili se polako pojavljivati. Može trajati kratko, neprestano prolaziti kroz tijelo ili trajati konstantno. Bol se može percipirati kao peckanje, goruća, oštra ili tupa bol. Neki ljudi također osjete jak pritisak dok se kod nekih bol ne smanjuje niti kad miruju. Česta je bol u koljenu koja se javlja pri određenim pokretima ili posebnim naporima. To uključuje, na primjer, bol u koljenu tijekom trčanja ili bol u koljenu tijekom stajanja na jednoj nozi. Bol kod savijanja koljena također se često javlja. Mjesto boli u koljenu također može varirati. Na primjer, može se nalaziti unutra ili izvana ili u prednjem ili stražnjem dijelu koljena. Bol može biti iza čašice koljena, sa strane ili u zglobu. Ponekad možete čuti škripanje ili pucketanje u zglobu kada pomičete koljeno. Takve situacija koje nisu praćene bolovima u koljenima i koji se ne pojačavaju također mogu biti normalni.

Bitno je obratiti pozornost na detalje kad se pojavi bol u zglobu ili čašici koljena. Na primjer, je li se nešto dogodilo prije pojave boli? Prenaprezanje ili udarac, dislokacija u zglobu koljena? Kada se javlja bol u koljenu i koji su uzroci? Ponekad pacijenti opisuju, na primjer, fenomen da bol u koljenu nestaje nakon “zagrijavanja”. Takve naizgled male stvari mogu biti presudna informacija o tome što uzrokuje bolove u koljenima. Na primjer, početna bol u zglobu koljena tipična je za osteoartritis. Kad izvana pogledate bolno koljeno, možete primijetiti da je koljeno crveno, a ponekad Vam zglob i/ili čašica koljena mogu biti topli. Otok u zglobu koljena čest je uz bol u koljenu. Ako je jako izraženo, primijetit ćete to odmah. Lagana oteklina u zglobu iza čašice, s druge strane, ponekad je vidljiva tek kada usporedite koljeno s drugim koljenom i primijetite da je mnogo deblje. Trauma može biti uzrokovana, na primjer, padom ili snažnim udarcem u koljeno. Ukratko, simptomi boli u koljenu su sljedeći:

 • pečenje, žarenje, pritisak u koljenu
 • ograničeno kretanje
 • bol tijekom određenih pokreta i aktivnosti
 • senzorni poremećaji
 • oteklina
 • crvenilo
 • zagrijavanje
 • stvaranje hematoma (“modrica”)

Ako osjetite jedan ili više ovih simptoma ili ih imate duže vrijeme, svakako biste trebali nastaviti čitati. U nastavku govorimo o brojnim mogućim uzrocima boli u koljenima. Naravno, razgovarat ćemo i o tome koji se uzrok boli najbolje može liječiti kojom metodom protiv bolova u koljenu.

Anatomija koljena, zgloba koljena i čašice koljena

Kako bi se razumjelo kako se bol razvija u zglobu, a posebno u zglobu koljena iza čašice, korisno je ilustrirati strukturu koljena. Zglob koljena je najveći zglob u ljudskom tijelu. Tibija, patela i bedrena kost dva su pokretna zglobna tijela koja moraju biti povezana zglobom. Taj zadatak ispunjava zglob koljena. Zglob koljena prekriven je hrskavicom koja osigurava gipku pokretljivost. Razne bolesti, na primjer sportske ozljede ili artroza, mogu ograničiti funkciju zgloba koljena i dovesti do boli.

Anatomija koljena, zgloba koljena i čašice koljena

Uobičajeni uzroci boli u koljenima – pregled

Bolovi u koljenu mogu se pojaviti kao posljedica mehaničkih ozljeda i uslijed raznih stanja kao što je osteoartritis. U nastavku donosimo najčešće uzroke bolova u koljenima:

 • Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: uvrtanje zgloba može dovesti do djelomičnog ili čak potpunog puknuća križnog ligamenta. To se često događa tijekom sporta.
 • Pucanje meniskusa: meniskus je hrskavica u koljenu i također može puknuti. To se često događa zbog (pre)jake rotacije koljena, zbog čega je i tipična sportska ozljeda ta koja dovodi do bolova u koljenu. Dijagnoza boli u meniskusu može dovesti do nemogućnosti bavljenja sportom.
 • Prijelomi: nastaju, na primjer, padom predmeta na koljeno. Ali također dugo zacijeljeni prijelomi u zglobu ili čašici koljena uvijek iznova mogu uzrokovati nelagodu. U samom koljenu može doći do prijeloma na glavi tibije, što uzrokuje bol.
 • Bursitis: burze su šupljine u koljenu ispunjene tekućinom. Ako se upale, u zglobu se javlja bol. Uzrok nije uvijek jasan; burzitis se često javlja nakon preopterećenja i ozljeda udarcem, a pogoršava se kada se zglob koljena pomiče.
 • Tendinitis patele: ova bolna dijagnoza može se pojaviti akutno ili kronično, a uzrokovana je preopterećenjem zgloba uz istodobno savijanje. Zbog toga se sindrom naziva i “skakačko koljeno”.
 • Iščašeno koljeno ili degenerativne promjene također mogu dovesti do bolova u koljenu.
 • Osteoartritis zgloba koljena
 • Otvorene rane: obično su samo vanjske, na primjer od ogrebotine nakon pada. Međutim, dublje rane mogu se inficirati i izazvati upalu u koljenu, koja se manifestira kao bol u koljenu. Stoga uvijek vodite računa o higijenskoj njezi rane i odmah liječite prve znakove upale.
 • Prijelomi: prijelomi također mogu dovesti do bolova u koljenu, na primjer u zglobu ili čašici koljena.
 • Puknuće križnog ligamenta: osobito je prednji križni ligament osjetljiv na ozljede. Konkretno, jake sile kretanja mogu dovesti do potpunog ili djelomičnog puknuća križnog ligamenta, što obično rezultira vrlo intenzivnom boli u koljenu. Takve sile javljaju se posebno kod brzih promjena smjera, zaustavljanja ili vanjskih udaraca. Nogomet je klasičan sport u kojem se koljeno lako uvrne i uslijed čega dolazi do ozljeda križnih ligamenata s bolovima u koljenima.
 • Nestabilnost patele: patela je drugi naziv za čašicu koljena, a nestabilnost se odnosi na iščašenje. Dakle, riječ je o iščašenju čašice koljena. Može iskočiti bočno iz svoje vodilice, primjerice pri padu. Posljedice su jaki bolovi u koljenima, modrice, pokidani ligamenti i oštećenje hrskavice.

Osim osteoartritisa, drugi oblici artritisa povezani s bolovima u koljenu su:

 • Osteoartritis je ujedno i najčešći oblik artritisa od kojeg pati većina pacijenata. To je znak istrošenosti uzrokovan trošenjem hrskavice u zglobu koljena. Bolest se stoga uglavnom javlja u starijoj dobi. No, moguće su i iznimke, osobito ako je zglob godinama bio preopterećen, tada se bolovi u koljenima mogu javiti i u mladosti.
 • Kod gihta se kristali mokraćne kiseline talože u zglobu. Javljaju se bolni napadaji gihta. Posebno je često zahvaćen nožni palac, ali bolovi povezani s gihtom mogu se javiti i u zglobu koljena.
 • Reumatoidni artritis se odnosi na autoimunu bolest koja može zahvatiti bilo koji zglob – uključujući zglob koljena.
 • Infektivni artritis je puno rjeđi. Javlja se kada postoji infekcija u zglobu, koja se osim boli može manifestirati i otokom (zadebljano koljeno), osjećajem vrućine i crvenilom. Česta je i groznica. Osim bolova u koljenu, opće stanje je obično loše.

Bol u prednjem dijelu koljena

Bol u koljenu najčešće se javlja u prednjem dijelu koljena. Međutim, ova lokalizacija je također prilično nespecifična, jer se ovdje mogu manifestirati brojni različiti uzroci. Tu spadaju, primjerice, preopterećenje, nepravilno opterećenje, ozljede ili bursitis u prednjem dijelu koljena. Sve to rezultira bolovima u koljenu.

Bol u koljenu najčešće se javlja u prednjem dijelu koljena.

Bol u koljenu s unutarnje strane

Ako se bol u koljenu javlja uglavnom s unutarnje strane koljena, ti simptomi ukazuju na oštećenje meniskusa. Međutim, burzitis je također mogući uzrok boli, jer također može izazvati bol u koljenu s unutarnje strane.

Bol u koljenu s vanjske strane

Imate li bolove u koljenima s vanjske strane? Ako imate ove simptome, Vaš vanjski meniskus može biti oštećen. No, možda imate i trkačko koljeno, jer je i ovdje tipična bol u koljenu s vanjske strane.

Bol u stražnjem dijelu koljena

Ako se bol javlja u stražnjem dijelu koljena, često je krivac takozvana Bakerova cista. Ovo je izbočina u stražnjem dijelu koljena koja je ispunjena tekućinom. Razvija se kada je zglob koljena ozlijeđen ili upaljen i kada se proizvodi više sinovijalne tekućine. Ako se proizvede previše te tekućine, pritisak u zglobnoj čahuri postaje prevelik i nastaje izbočina u koju se zatim slijeva sekret. Bakerova cista može biti potpuno bez simptoma ili može pritiskati živce i krvne žile. Potonje zatim dovodi do boli i zahtijeva liječenje. No, cista može biti prisutna i ako primijetite bol s unutarnje strane koljena bez otoka, jer ciste u zglobu postaju opipljive tek kada dosegnu određenu veličinu.

Bol u koljenu zbog degeneracije zgloba (osteoartritis)

S osteoartritisom, hrskavica u zglobu koljena nastavlja se trošiti, a u jednom trenutku počinje bol kao posljedica osteoartritisa. Osteoartritis se posebno često javlja u zglobovima koji su izloženi velikom opterećenju. Zglob koljena nedvojbeno je jedan od njih, jer on svakodnevno podnosi velik dio tjelesne težine. Osteoartritis koljenskog zgloba naziva se i gonartroza. Kod osteoartritisa, bol u zglobu koljena najprije postaje vidljiva tijekom kretanja. Javlja se takozvana startna bol, ali začas opet nestaje. Osim toga, s osteoartritisom, zglob koljena može boljeti kada ga savijate. Kasnije, osteoartritis može dovesti do stalne boli u zglobu koljena. Ako se ne spriječi napredovanje artroze, zglob koljena može se ukočiti. Ponekad se u slučaju osteoartritisa kirurški ugrađuje novi, umjetni zglob koljena. Osteoartritis koljenskog zgloba ne može se potpuno iscijeliti, ali se može liječiti.